Constanța

Legenda Argonautilor spune ca Iason, fiul regelui din Tesalia, a ramas fara tron. Auzind ca Aites, un rege foarte bogat de la poalele Caucazului se afla în stapanirea lanii de aur, si-a propus sa mearga sa o fure. Ajungand acolo, Iason se îndragosteste de Medeea, fiica lui Aietes, care îi dezvaluie secretul pentru a reusi sa ia lana de aur.

Dupa ce si-a atins scopul, a fugit si a luat-o si pe Medeea Regele Aietes, infuriat, l-a luat pe fiul sau Absyrtos si au plecat in cautarea fugarilor. Acestia sunt pe punctul de a-i prinde in apropierea orasului Tomis. Medeea, cu o mare cruzime, a taiat trupul fratelui ei in bucati pe care le-a azvarlit in mare. Aietes a inceput sa le culeaga si astfel cei doi au scapat. De aici vine si numele de Tomis care inseamna « taiat in bucati ».

Intemeiata de greci in secolul VI i.Hr., cetatea Tomis devine un important centru economic si comercial datorita schimburilor economice dintre colonistii greci si capeteniile getilor (populatia locala), dar cea mai mare dezvoltare a cunoscut-o sub ocupatia Imperiului Roman. Putem admira si astazi o parte din zidul de incinta al orasului si o adevarata galerie in aer liber de vase mari de provizii (chiupuri) si coloane in Parcul Arheologic de pe bulevardul Ferdinand.

In anul 8 d.Hr., imparatul Augustus il exila de la curtea Romei pe poetul latin Publius Ovidius Naso. Orasul a pastrat cu drag amintirea acestui poet, adulat candva la Roma. Statuia poetului, ridicata in 1887 de sculptorul Ettore Ferrari, este omagiul adus de oras poetului marii.

Intre secolele IV–VI d.Hr. orasul devine sediul unei mitropolii, lucru atestat de listele participantilor la Conciliile Ecumenice (Oecumenice) si de numeroasele inscriptii (din care aflam numele a sase mitropoliti de Tomis) si monumente crestine. Incepand cu secolul VI si pana la inceputul secolului VII, Tomisul a fost deseori atacat de popoarele barbare-slavi si avari. Dupa secolul al X-lea se produce reorganizarea ecleziastica a orasului sub dominatia Imperiului Bizantin. Legenda spune ca, in onoarea surorii sale, imparatul Constantin cel Mare a  redenumit orasul Tomis, acesta devenind Constantia.

In perioada de dominatie a bazinului Marii Negre de catre negustorii italieni, in special genovezi, gasim orasul mentionat in portulane, ca un punct important de escala a navigatorilor, cu numele de Constantia, Constans etc., iar in perioada dominatiei otomane, orasul numit Kűstendje decade.

Razboiul de Independenta (1877-1878) a scos orasul Constanta de sub dominatia otomana. Acesta si-a recapatat numele si a devenit resedinta regiunii Dobrogea. Incepe astfel o modernizare intensa a orasului: construirea liniei ferate Cernavoda – Constanta (1860 – 1862), modernizarea vechiului port maritim (1896-1909) si construirea silozului de cereale (1899-1909), construirea podului peste Dunare (1890-1895) – realizari tehnice deosebite legate de numele inginerului Anghel Saligny. Toate acestea au transformat Constanta intr-un important centru comercial si port european, al treilea oras din Romania dupa numarul de locuitori, populatia municipiului Constanta fiind de aproximativ 340.000 de locuitori.

Corbu

Cunoscuta si sub numele de „Ancora Deltei”, comuna Corbu este localitate de granita a Rezervatiei Delta Dunarii, cu numeroase atractii pentru turisti: pe lacul Corbu se pot practica sporturi nautice cu vele si pescuitul sportiv, plaja vasta, cu nisip curat si apa limpede, este aproape de localitate si ofera posibilitati pentru windsurfing si kitesurfing.

Mamaia

Cu o capacitate de peste 20 000 de  locuri de cazare, situata in zona care separa Lacul Siutghiol de Marea Neagra, statiunea Mamaia a fost inaugurata in 1906, cu ocazia finalizarii lucrarilor de constructie a primului stabiliment balnear. In prezent, statiunea numara peste 60 de hoteluri.

Ceea ce caracterizeaza Mamaia este plaja intinsa pe o distanta de 8 km, cu o latime de aproape 100 m, precum si faptul ca hotelurile sunt foarte aproape de plaja.

Lacul Siutghiol ofera posibilitatea practicarii sporturilor nautice sau plimbari cu vaporasul pana la “Insula lui Ovidiu”, locul unde se spune ca s-ar afla mormantul poetului exilat. Insula ofera posibilitati de cazare si are un restaurant cu specific pescaresc, fiind locul ideal de petrecere a timpului liber. Accesul pe insula se face de la Debarcaderul Tic-Tac din Mamaia cu vaporase de croaziere din 30 in 30 de minute, in perioada sezonului de vara.

In statiunea Mamaia va puteti bucura in parcul acvatic «Aqua Magic», aflat la intrarea in statiune, de o plimbare cu Telegondolacu ajutorul careia puteti admira de la inaltime marea si statiunea de la intrare pana la Cazino, de plimbari cu hidrobiciclete, ridicari cu parasuta, scufundari, windsurfing, scutere acvatice, agrement cu barci cu vele tip Catamaran. Alte posibilitati de distractie sunt trambulina elastica, biciclete de una, doua,  trei sau chiar patru persoane, scutere, sporturi pe plaja.

Nu trebuie uitat Satul de Vacanta, situat la intrarea in statiunea Mamaia, loc care reuneste constructii specifice  unor zone folclorice ale tarii.

Eforie Nord

Aflata la 14 km sud de Constanta, Eforie Nord (cu o capacitate de  aproximativ 16 000 de  locuri de cazare) este o statiune construita intre anii 1901-1912, cu un farmec deosebit, dat de hotelurile si vilele construite pe marginea falezei, inconjurate de oaze de verdeata.

Statiunea este recomandata pentru turismul curativ, fiind renumita prin Sanatoriul EFOSAN, unul dintre cele mai importante centre de fizioterapie din Romania. Sanatoriul este specializat in tratarea afectiunilor reumatismale inflamatorii si degenerative, a bolilor sistemului nervos periferic, a tulburarilor de circulatie, afectiuni dermatologice, obezitate, afectiuni respiratorii, sterilitate, rahitism, neurastenie, dar si in tratamente pentru stimularea functiilor metabolice, precum si pentru infrumusetare cu produse naturale romanesti cunoscute in intreaga lume (Gerovital , Boicil , Alflutop).

Functionand pe tot parcursul anului, clinicile sunt dotate cu aparatura moderna pentru diagnosticare si tratament .

Un alt centru de tratament este «Ana Aslan Health Spa», cel mai mare centru de sanatate din Romania, care va ofera pachete de tratament si prevenire a procesului de imbatranire pe baza conceptului dezvoltat de Dr. Ana Aslan, precum si proceduri care folosesc potentialul sapropelic al namolului de Techirghiol si al apei sarate de ghiol.

« Marina Europa Yacht Club » este un alt punct de atractie pentru pasionatii sportului cu vele.

O seara de neuitat, cu specific romanesc, puteti petrece la renumitul restaurant  “Nunta Zamfirei”, care organizeaza spectacole folclorice, ceremonii de nunta romaneasca inspirate din traditiile locale.

Eforie Sud

Construita la inceputul secolului XX, statiunea a purtat initial numele de poeta al reginei Maria a Romaniei – Carmen Silva. In anii ’30, a devenit o statiune la moda, fiind cautata mai ales pentru namolul sapropelic si apa sarata ale Lacului Techirghiol aflat in apropiere.

Statiunea, o adevarata oaza de verdeata, are o capacitate turistica de peste 11 000 locuri de cazare si este cunoscuta si pentru centrul balnear “Baile Reci” situat pe malul lacului Techirghiol, unde se efectueaza tratamente in aer liber cu namol sapropelic.

Techirghiol

Legenda spune ca in locul unde exista lacul Techirghiol a fost marea stapanita de un duh bun, numita de colonistii greci Pontus Euxinus. Intr-o zi, pe malul marii, a poposit un ostas turc –Techir, insurat cu o romanca cu care a avut o fetita oloaga.

Pentru a o vindeca, turcul a mers la toti vracii din lume, dar nu a gasit nici un leac pentru fetita. Intr-o zi, mergand pe malul marii, a ajuns pe locul unde se afla astazi lacul Techirghiol, unde s-a oprit sa se odihneasca, iar in vis i-a aparut duhul cel bun al marii, care l-a sfatuit sa-si aduca fetita pe acest loc si i se va infaptui o minune, dar cu o conditie: sa lase pe toti cei betegi sa se vindece, fara sa ceara vreun argint. Trezindu-se, si-a dat seama ca in acel loc era o apa pe care n-o mai vazuse pana atunci. Intorcandu-se cu fetita, a scaldat-o in apa lacului timp de mai multe zile si mare i-a fost mirarea cand a observat ca ea a inceput sa mearga, vindecandu-se complet. Pentru a fi cat mai aproape de lac, Techir si-a construit o casa pe malul apei pentru a-i gazdui pe toti cei ce vin sa se vindece. Inca de atunci, oamenii au numit apa cu puteri miraculoase «Lacul Techir», devenind cu trecerea anilor, Techirghiol.

Localitate istorica, situata in nord-vestul lacului de la care ii provine numele, statiunea balneoclimaterica Techirghiol si-a sarbatorit in 1999 centenarul in activitatea balneologica. Beneficiind mai mult de briza de lac decat de cea a marii, statiunea Techirghiol s-a dezvoltat ca urmare a proprietatilor curative ale apei lacului (bogata in cloruri de sodiu si magneziu, iodura de sodiu si cu un grad de mineralizare ridicat)  si ale namolului sapropelic. Tratamentele balneare sunt profilate pentru afectiuni reumatismale, ginecologice, dermatologice, precum si pentru unele boli asociate.

Dispune de 1 370 de locuri de cazare, din care 1 040 de locuri in cadrul Sanatoriului Balnear si de Recuperare Medicala.

Localitatea atrage anual  mii de persoane si datorita Bisericii de lemn « Sfanta Maria » – construita de catre mesterii din Maramures in secolul al XVII –lea si pictata in stil simplu, traditional. In perioada interbelica, in anul 1934, biserica a fost mutata pe malul lacului Techirghiol. Este una dintre putinele biserici care si-au pastrat integral decorul interior:  icoane de lemn, pictura etc. (se pot inchiria camere).

Costinești

Considerata statiunea tineretului, Costinesti a fost destinata turismului de tineret inca de la inceputurile sale, cand, in 1949, a fost amenajata aici prima tabara de copii. In anii care au urmat, baza turistica a fost construita special pentru acest tip de turism – vile-bungalow, casute de lemn si de piatra, discoteci. Situata la 31 km sud de Constanta, statiunea se intinde de-a lungul uneia dintre cele mai lungi plaje de pe litoralul romanesc al Marii Negre.

Cu o capacitate de cazare de aproximativ 6.000 de locuri – in vile, hoteluri, casute de piatra si de lemn, statiunea Costinesti este renumita si pentru turismul de agrement .

Localitatea Costinesti da posibilitatea celor care prefera turismul rural sa se cazeze in pensiuni omologate pentru aceasta forma de turism. Schitul “Sf.Elena”, consemnat din 1934, are in incinta o fantana ce poarta numele Reginei mama a Romaniei – Elena.

Neptun – Olimp

Aflate la o distanta de 38 km de Constanta si 9 km de Mangalia, cele doua statiuni – Neptun si Olimp – se numara printre statiunile noi ale litoralului, ambele fiind construite dupa 1972.

Asezata intre Lacul Tatlageac si Padurea Comorova, statiunea Olimp are o capacitate de cazare de aproximativ 5.000 locuri.

Statiunea Neptun, cu o capacitate de cazare de aproximativ 11 500 locuri, asezata intre lacul cu acelasi nume si frumoasa Padure Comorova, poate fi considerata o adevarata gradina a litoralului.

Oferta de agrement pentru turisti este foarte variata: sporturi nautice, plimbari cu barca sau hidrobicicletele pe cele doua lacuri din statiuni, paint ball, plimbari cu caleasca trasa de cai, terenuri de tenis si de minigolf, bowling, parc de aventuri pentru toate varstele.

Alaturi de oferta de agrement deosebit de variata, statiunea Neptun – Olimp prezinta facilitati si pentru turismul balnear. Astfel, Complexul balnear Doina este prevazut si cu o baza de tratament, dotata cu cabinete medicale moderne, sali de masaj, hidroterapie, electroterapie, tratamente cu namol, sauna, sala de gimnastica si piscina acoperita , cu apa de mare.

In aceasta clinica se trateaza reumatismul cronic si degenerativ, artroza, spondiloza, sechele post operatorii, afectiuni ginecologice, ale sistemului nervos periferic, rinofaringiteDe asemenea, sunt nelipsite procedurile pe baza de namol din Lacul Techirghiol, precum si cele cu Gerovital, Aslavital sau Pell-Amarutilizate in cure de slabire sau de  infrumusetare.

Jupiter – Cap Aurora

Statiunea Jupiter s-a dezvoltat in jurul lacului artificial Tismana, intre padurea Comorova si tarmul marii, fiind una din statiunile noi ale litoralului romanesc.

Situata la 40 km sud de Constanta, statiunea dispune de aproximativ  8 500 de locuri de cazare, in hoteluri, vile, casute si camping.

In continuarea sa, pe o lungime de 1 km, se intinde statiunea Cap Aurora, cea mai mica dintre statiunile litoralului romanesc, cu o capacitate de 2 500 de locuri de cazare. Aceasta se distinge prin hotelurile cu nume de pietre pretioase, cu o arhitectura originala, cu descresteri volumetrice pana la nivelul plajei.

Venus

Asezata intre Cap Aurora si Saturn, in jurul unui lac artificial, statiunea care poarta numele zeitei frumusetii, este un loc cochet si elegant, cu hoteluri construite intr-un stil arhitectural deosebit,  majoritatea purtand nume de  fete: Brandusa, Claudia, Lidia, Raluca, Dana. Avand o capacitate de 9 509 locuri de cazare, in hoteluri  de vile, casute, bungalow-uri si un camping . Nu lipsesc din statiune terenurile de sport si discotecile.

Saturn

Cea mai sudica statiune sezoniera a litoralului, aflata la o distanta de 43 km de Constanta, Saturn este asezata in jurul unui golf linistit, fiind profilata pe tratamentul afectiunilor aparatului locomotor, al afectiunilor ginecologice si a altor boli asociate, precum si pentru odihna.

Statiunea dispune de 13 400 locuri de cazare. In cadrul Hotelului Hora functioneaza o baza moderna de tratament, dotata cu instalatii de tratament si sali de gimnastica. Aqua Parc din statiune are piscine pentru copii si pentru adulti cu bazin special de hidromasaj.

Mangalia

Stravechiul Callatis, cu o vechime de peste 2400 de ani, actualul municipiu Mangalia are o populatie de 45 000 locuitori. Mangalia este si statiune balneoclimaterica permanenta, aflandu-se pe aceeasi latitudine cu renumitele localitati Nice, Monaco, San Remo. Mangalia (al carui nume deriva din bizantinul Pangalia si inseamna “cea mai frumoasa”) s-a dezvoltat ca statiune balneara dupa al doilea razboi  mondial. In bazele sale de tratament din cadrul Hotelului Mangalia se realizeaza proceduri cu apa mezotermala, sulfuroasa, captata din izvoarele “Callatis” si “Hercules”  pentru afectiuni digestive, renale, metabolice, reumatismale etc.

Mangalia de astazi este o statiune cu un farmec deosebit, care isi asteapta turistii in cele 1 400 locuri de cazare. Cu o plaja intinsa, cu nisip fin, beneficiind de o structura de cazare moderna, frumoasa statiune Mangalia are un farmec aparte. Aici se gaseste unul dintre cele mai moderne centre de conferinte si reuniuni de afaceri din tara – Centrul Roman de Afaceri “Marea Neagra”.

Mangalia este cunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru efectul curativ al izvoarelor sale termale, aici fiind tratate afectiuni  reumatice, dermatologice si ginecologice.
Sanatoriul Balnear din Mangaliaamplasat alaturi de hotelul President si Policlinica Balneara din  complexul hotelier Mangalia suntrenumite pentru succesul tratamentelor pe care le realizeaza. Procedurile includ impachetari cu namol si parafina, masaj cu namol, bai de plante, electroterapie si hidroterapie, acupunctura, masaje speciale cu filtrat de namol, diferite investigatii clinice si paraclinice si tratamente cu Boicil, Pell-Amar si Alflutop. Exista instalatii pentru inhalatii cu aerosoli, bazine pentru kinetoterapie, sauna si sali pentru gimnastica medicala.

Vama Veche

Vama Veche o localitate mica, situata la cativa km sud de 2 Mai a devenit in ultimele sezoane de vara un loc foarte cautat datorita atmosferei de nonconformism si a preturilor reduse la cazare si masa. La Vama Veche se gasesc multe restaurante si terase rustice situate chiar pe plaja, unde puteţi găsi mâncăruri din peşte şi alte specialităţi locale, dar şi mâncăruri tradiţionale româneşti. Pentru cei mai puţin convenţionali, există posibilitatea de campare. Indiferent de alegerea pe care o veti face, veti fi aproape de plajă şi veti simţi mereu marea sarata si nisipul fierbinte.

Vama Veche are o plaja foarte buna, cu latimi care depasesc 200m pe alocuri si ca si la Costinesti exista un reper vizual care da o nota originala orizontului nautic reprezentat de o veche epava aflata la cateva sute de metri de mal. Trebuie mentionat ca pentru copiii mici plaja nu e recomandata deoarece nivelul apei creste foarte rapid langa mal .

Pentru cei care doresc să fie aproape de mare, pentru a auzi valurile şi pentru a petrece nopti de neuitat de focuri de tabără sau terase stuf, Vama Veche este unul din locurile potrivite.