Tulcea

Municipiul Tulcea este situat la o distantă de 125 km de Constanta, la 290 km de Bucuresti si 70 km de Marea Neagră (pe cale fluvial-maritimă). În geografia europeană, orasul Tulcea reprezintă zona unde Dunărea se varsă în Marea Neagră, prin cele trei brate: Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe.

Numele orasului este consemnat in documente destul de tarziu, fiind mentionat pentru prima data de Diodor din Sicilia in secolul 3 i.Ch., sub numele de Aegyssus.

Prima atestare documentara ce mentioneaza numele “Tulcea” o reprezinta jurnalul de calatorie din 1506 al consului Andrei Taranowski. Incepand cu anul 1595, orasul va fi cunoscut sub numele de Tulcea, fiind regasit pe o harta intocmita de genovezul Paolo Giorgici. Din anii ‘70 pana in prezent, Tulcea a cunoscut o dezvoltare economico-sociala continua, fiind al doilea oras ca importanta din Dobrogea.

Tulcea se invecineaza pe de o parte cu cel mai tanar pamant al Europei (aluviunile Deltei Dunarii), iar pe de alta parte cu unii dintre cei mai vechi munti ai planetei ( Muntii Macin, masivul hercinic vechi de aprox. 400 milioane de ani).

Orasul prezinta turistilor cateva puncte ce merita a fi vizitate, specifice acestui oras.

Piata Civica – construita intre anii 1970-1972, este pardosita cu placi de marmura si fantani arteziene. In centrul ei se afla statuia lui Mircea cel Batran, opera a sculptorului Ion Jalea.

Monumentul Independentei – ridicat in cinstea luptatorilor din Razboiul de Independenta, in urma caruia Dobrogea a fost anexata Romaniei.

Pe artera principala a orasului Tulcea se mai afla Casa de Cultura, Biblioteca Judeteana, Galeriile de Arta ale Fondului Plastic.

Sulina

Orasul este plasat in apropierea confluentei bratului Sulina cu Marea Neagră, pe un grind fluvio-maritim nisipos si ingust, corespunzător gurii de vărsare a Dunării in Marea Neagră. Teritoriul orasului face parte din Rezervatia Biosferei Delta Dunării (RBDD), una din cele mai intinse zone umede din Europa, arie de importantă ecologică natională si internatională.

Obiectivele turistice din orasul Sulina sunt variate:

Farul Comisiei Europene a Dunării de Jos – constructia acestui far a fost stabilită după infiintarea Comisiei Europene a Dunării, prin „Actul public privind navigatia la Dunăre”, emis la 2 noiembrie 1865 la Galati. Farul gazduieste o expozitie permanenta cu acte si obiecte ce au apartinut scriitorului Eugeniu Botez, cunoscut sub pseudonimul literar Jean Bart, autor al romanului „Europolis”, o drama inspirata din legende locale. Cabinetul lui Jean Bart, care a lucrat aici ani buni in functia de „capitan de port”, este aproape intact, cu o parte din mobilierul ce i-a servit marinarului-scriitor.

Turnul de apă – data exactă a constructiei acestui obiectiv nu se cunoaste, insă el se află in stare foarte bună de functionare si astăzi.

Palatul fostei Comisiuni Europene a Dunării – Clădirea este in forma de „U si a functionat ca sediu al Comisiunii Europene a Dunării pină in anul 1921. Arhitectura clădirii, care are anvergura unei universităti, se incadrează in stilul neoclasic, cu o compozitie simetrică in plan si spatiu.

Farul observator – reprezintă locatia unde s-au realizat filmări pentru filmul „Toate panzele sus”.

Chilia Veche

Comuna Chilia Veche este amplasată la aproximativ 66 km de Tulcea. Teritoriul administrativ al comunei se învecinează la nord cu bratul Chilia, limita frontierei de stat cu Ucraina, la vest cu comuna Pardina, la sud cu comunele Crisan si Maliuc iar la est cu teritoriul administrativ al comunei C.A. Rosetti.

Este cea mai populată aşezare rurală din deltă, cu peste 3000 de locuitori, situată în faţa celebrei Cetăţi Chilia, construită în 1479 de Ştefan cel Mare.

Comuna beneficiază de un imens potential turistic, principalele sale atuuri fiind: lacurile, pescuitul, fluviul Dunărea. În afara cadrului natural, Biserica Ortodoxă din Chilia reprezintă un alt element de valoare, numărându-se printre cele mai vechi si impunătoare edificii de acest fel din România.

Crișan

Comuna Crisan este amplasată în zona de est a judetului Tulcea, în Delta Dunării, delimitată de următoarele teritorii comunale: la nord comunele Chilia Veche si C.A. Rosetti; la sud comuna Sf. Gheorghe; la vest teritoriul administrativ al comunelor Murighiol si Maliuc,iar la est orasul Sulina. Pe directia est-vest comuna Crisan este străbătută de bratul Sulina.

Crisan este una din comunele din Delta Dunării cu un aflux valoros de turisti, cu o infrastructură de turism consolidată în ultimul timp (hoteluri, moteluri, case de vacantă).

Dintre punctele de atractie pe care le oferă comuna Crisan amintim:
• flora si fauna diversificată;
• zone de pescuit sportiv si vânătoare;
• Delta Dunării, cu zonele strict protejate: Lacul Erenciuc, Raducu, Belciug;
• Pădurea Caraorman cu dunele de nisip miscătoare;
• Monumentul istoric din dreptul Milei 13 (1896).

Mila 23

Apartine de comuna Crisan, denumirea localitatii fiind data de mila marina ce marca distanta pe vechiul parcurs al bratului Sulina. Satul, cu mai putin de 500 locuitori, înfăţişează cel mai fidel specificul satului lipovenesc din Delta Dunării. În ultimii ani, Mila 23 a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă din punct de vedere turistic.

Casele locuitorilor sunt asezate pe grindul ingust de-a lungul Dunarii Vechi, pe un singur rand. Intrarea în curte sau în gospodărie se face, obligatoriu, dinspre malul Dunării. Ferestrele caselor sunt de dimensiuni mici, din lemn vopsit cu albastru. Localnicii sunt in majoritate pescari, de diverse etnii: ucraineni, rusi, lipoveni si cativa turci.

In acest sat s-a nascut, la 26 noiembrie 1949, cel mai mare canoist din toate timpurile Ivan Patzaichin, campion olimpic, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vara de la Munchen din anul 1972 si la Olimpiada de la Moscova din anul 1980.

Mahmudia

Comuna Mahmudia este situată pe malul drept al bratului Sf.Gheorghe. Vatra localitătii este despărtită de drumul judetean 222C, delimitând zona de vest care se află la poalele dealurilor Bestepe. Comuna Mahmudia este delimitată de următoarele teritorii: la nord comuna Maliuc, la est si sud comuna Murighiol si la vest de comunele Bestepe si Valea Nucarilor.

Mahmudia este prin excelenta o zona turistica. Frumusetea si diversitatea peisajului, bogatia si varietatea vestigiilor arheologice (Cetatea romana Salsovia, care a functionat drept castru militar inca din prima jumatate a sec. III, si ulterior ca anexa la Legiunile militare romane), drumurile de piatra si soare conduc spre necuprinsa liniste de grinduri si ape ale Deltei, dand unicitate comunei.

Murighiol

Comuna Murighiol este amplasată la aproximativ 36 km de Tulcea. Teritoriul administrativ al comunei se învecinează cu următoarele localităti: la nord – comuna Mahmudia si comuna Crisan, la vest – comuna Valea Nucarilor, la sud – Marea Neagră, la est – teritoriul administrativ al comunei Sf. Gheorghe.

Comuna adaposteste ruinele orăşelului antic roman Halmyris (secolele I-VI d.Ch.), fost port la braţul Sf. Gheorghe al Deltei Dunarii (zid de apărare masiv, cu turnuri şi porţi, băi romane etc.), si de asemenea ruinele unei basilici paleocreştine.

Sfântu Gheorghe

Comuna Sfântu Gheorghe este situată pe malul stâng a celui mai vechi brat al Dunării – Sf. Gheorghe, în apropierea gurii de vărsare a Dunării în Marea Neagră. Aflată în extremitatea estică a Deltei Dunării, localitatea este situată la 120 Km distantă de Tulcea si la 35 Km distantă de orasul Sulina. Comuna este delimitată la nord de comuna Crisan si orasul Sulina, la est si sud de Marea Neagră iar la vest de comuna Murighiol.

Sfântu Gheorghe este una dintre localitătile din Delta Dunării care dispune de o infrastructură de turism dezvoltată si numeroase puncte de atractie:
• Pensiuni si case de vacanta;
• Plajă;
• Pescuit sportiv;
• Insula Sahalin;
• Lacul Rosu, Puiu.

Gura Portiței

Gura Portiţei este situată pe o fâşie îngustă de nisip, între Marea Neagra şi Lacul Goloviţa, din Delta Dunării.

Iniţial un sat pescăresc, Gura Portiţei (Portiţa) este cunoscută astăzi ca una dintre cele mai retrase şi liniştite destinaţii turistice de pe litoralul românesc. Accesul se face de regulă cu vaporaşul, de la Jurilovca, Tulcea; cu autovehicule speciale se poate ajunge şi pe drumul de coastă, fie de la Vadu (Constanţa), fie de la Sfântu Gheorghe (Tulcea).