Agrement

Parcul Aqua Magic – Mamaia este situat la intrarea in statiune si este primul parc de distractii acvatic din Romania, cu o capacitate de peste 2500 de locuri. Suprafata sa totala este de 27200 mp din care 8200 destinati plajei si 4000 luciu de apa. In incinta parcului se afla 11 puncte de distractie , din care 2 sunt destinate exclusiv copiilor. Tot aici veti gasi un ring de dans in aer liber cu sonorizare si lumini ultraperformante si jocuri de apa care tasnesc in ritmul muzicii. De asemenea, in incinta parcului sunt amplasate numeroase restaurante, baruri, fast-food`uri precum si centre de suveniruri, presa, ilustrate.

Telegondola reprezinta o instalatie complexa de transport pe cablu, destinata turistilor care doresc sa admire panorama statiunii Mamaia. Capacitatea de transport este de 1500 de persoane/ora, iar turistii se pot imbarca in doua statii, prima in zona Perla, iar cea de-a doua in zona Cazino. In acest fel, turistii vor avea ocazia exceptionala sa pluteasca efectiv pe deasupra statiunii Mamaia, timp de aproximativ sapte minute, la o inaltime maxima de 50 de metri. Capacitatea unei gondole este de opt locuri, aceasta fiind inchisa, cu ventilatie naturala, cu protectie la soare si puternic vitrata, pentru a asigura o vizibilitate foarte buna. Lungimea totala a traseului este de 2000 de metri.

Insula Ovidiu, amplasata pe lacul Siutghiol, la 5 km de malul statiunii Mamaia si 500 m de cel al orasului Ovidiu, este unul dintre cele mai inedite locuri ale litoralului romanesc, fiind singurul obiectiv turistic care functioneaza pe o insula naturala. Aceasta are o suprafata totala de 26.000 mp., din care 10.000 mp. sunt utilizati in scop turistic. Creata cu mii de ani in urma, insula a devenit locul legendar unde poetul Publius Ovidius Naso (43 i.Hr – 17 d.Hr.) a fost exilat in anul 8 d.Hr. de imparatul Augustus si unde a scris operele “Tristele” si “Ponticele”. In prezent insula Ovidiu are 20 locuri de cazare pentru turisti, in 10 casute de trei stele. Accesul se face de la Debarcaderul Tic-Tac din zona Cazino Mamaia, cu vaporase de croaziere din 30 in 30 de minute, in perioada sezonului de vara.

Autobuzele etajate care deservesc atat Tururi de Oras cat si Tururi de Litoral au o lungime de 12 metri şi o inălţime de 3,97 metri dispun de cameră video, prin care şoferul poate supraveghea etajul, pilot automat şi sistem audio performant, care permite o traducere simultană, n nouă limbi, a prezentării realizate de ghid. In plus, autobuzele, concepţie 2006, sunt dotate cu rampe pentru accesul persoanelor cu handicap şi suspensii care permit inclinarea lor. Autobuzele au o capacitate de 90 de locuri fiecare şi pot fi folosite şi pe timpul iernii, pentru că sunt dotate cu sisteme de ncălzire, iar etajul poate fi etanşat.

Herghelia de la Mangalia (3 km distanta la nord de municipiul Mangalia) este un loc care nu trebuie ocolit de turisti. Aici se afla un centru hipic unde pot fi admirate frumoasele exemplare de cai arabi si pur-sange arabi. Herghelia este nu doar un punct de atractie turistica, dar si centru de agrement, dispunand de un hipodrom care permite initierea in arta echitatiei.

Aerodromul Tuzla, situat la 25 de km de Constanta, ofera conditii deosebite pentru zborurile de agrement. De aici se pot survola litoralul Marii Negre, Delta Dunarii si obiectivele turistice din zonele apropiate: Cetatea Histria, Monumentul Tropheum Traiani de la Adamclisi sau manastirile din Dobrogea. De asemenea, aerodromul Tuzla ofera posibilitati de instruire pentrusalturile cu parasuta. Inaltimea de la care se efectueaza salturile variaza intre 1000 si 4000 de metri, altitudine de la care poate fi admirat intregul litoral romanesc.

Lumea acvatica este accesibila prin scufundari de zi sau de noapte in Marea Neagra, printre epave, amfore, zidul vechiului port, in compania calutilor si stelelor de mare, a delfinilor si altor vietuitoare marine.

Excursii

Tur de Litoral – Acest traseu este un prilej de a cunoaste litoralul romanesc, locurile sale de tratament, dar si posibilitatile de distractie. Turul de litoral cuprinde o incursiune de o zi de-a lungul tarmului romanesc al Marii Negre prin statiuni, incepand cu Mamaia, Constanta, Eforie Nord, Eforie Sud, Olimp, Neptun, Venus, Jupiter, Saturn pana la Mangalia, fiecare cu farmecul sau specific.

Lacul de creta, situat la
iesirea din Murfatlar, uimeste prin peisajul captivant si de-a dreptul
fermacator.
Dintre atractiile mai
putin cunoscute al Dobrogei, Lacul de creta se afla printre primele locuri in
cea ce priveste unicitatea si spectaculozitatea privlistei.
Lacul format pe fundul carierei de var si creta
impresioneaza prin apa extrem de limpede, de culoarea turcoazului.
Zona este fermacatoare,
frumoasa si salbatica. Valoarea peisagistica a zonei reuseste sa faca din
rezervatie un important punct de atractie.


Monumentul de la Straja, situat la 9 km de
Murfatlar, in zona fostului sat Straja (ras de fata pamanului de comunisti
pentru a face loc traseului Canal – Dunare Marea Neagra). Monumentul este
inaltat pe un soclu din beton de aproape 10 metri, cu 12 coloane avand cca. 20
de metri inaltime si este lucrat din otel inoxidabil. Fara soclu, statuia are 38 de
metri, cu tot cu soclu insumand 50 de m inaltime, fiind pe locul doi in lume
dupa Statuia Libertatii.

Domeniul Vladoi este localizat in centrul
satului Siminoc (lângă oraşul Murfatlar). Degustarea vinurilor tinere și foarte proaspete,
servite direct din tancurile cramei, reprezinta o experiență deosebita. Patrimoniul viticol cuprinde soiuri autohtone si
internationale precum: Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Chardonnay,
Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Regala, Riesling Italian, pentru vinuri albe ,
iar pentru cele rosii: Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetasca Nagra, Syrah.


Cheile Dobrogei. Desi un traseu scurt, este deosebit de pitoresc, strabatand valea raului Casimcea, impresionand prin frumusetea peisajelor – dealuri carstice, cu pesteri numeroase, cu o vegetatie si fauna specifice de stepa. Incepand cu localitatea Mihail Kogalniceanu, unde se gaseste si aeroportul international cu acelasi nume, de-a lungul soselei pana in localitatea Casimcea, se desfasoara frumoasele Chei ale Dobrogei.

Cetatea Histria. Acest traseu strabate Podisul Casimcea, trecand pe langa lagune si limane fluvio-maritime, ceea ce ii confera un farmec deosebit. Retine atentia in mijlocul unui peisaj aparte Lacul Tasaul, la 35 km distanta de Constanta, care pe o suprafata de peste 1 000 ha se intinde pana in apropierea marii. Pe traseu se afla Lacul Nuntasi, iar namolul acestuia are un continut ridicat de saruri minerale cu proprietati terapeutice.

Adamclisi. Acest traseu ne poarta de-a lungul vailor dobrogene, prin locuri pitoresti presarate cu marturiile arheologice ale celor care au trait pe aceste meleaguri si si-au lasat amprenta asupra istoriei si culturii romanilor. Traversand Valea Carasu, drumul trece pe langa “Valu lui Traian”, unul dintre cele trei valuri de aparare construite in epoca feudala in aceasta zona, ducand pana la Basarabi. Este o zona cu o oferta turistica variata: turistii pot degusta vinurile din Podgoria Murfatlar, renumite in intreaga lume.

Muzeul Axiopolis Cernavoda. Inaugurat in anul 2006, profilul
general al muzeului este arheologic. Cladirea ce gazduieste muzeul prezinta, in
cele 5 sali si un hol, o colectie de arheologie preistorica si romana locala si
regionala, piese de arta decorativa din sec. XIX, monumente si busturi ale
personalitatilor ce au marcat  istoria si
imaginea orasului.


Dealul Sofia Cernavoda – Ganditorul si
Perechea sa.
Descoperiti
in anul 1956, pe dealul Sofiei, intr-o asezare-cimitir de inhumatie neolitica, apartinator
culturii de Hamangia. Conform datarii realizate, statuetele au o vechime de
5500-6000 de ani si sunt considerate capodopere ale artei primitive universale.
In anul 2000, statueta ’’Ganditorul’’ a fost desemnata de catre o comisie
internationala, ca fiind ’’Una dintre cele 
10 artefacte ale culturii pamantene care ar trebui sa ne reprezinte
planeta’’. Replici ale statuetelor ’’Ganditorul si Pereche sa’’ sunt gazduite
de Muzeul de Istorie si Arheologie Axiopolis din Cernavoda.

Delta Dunarii. Este unul dintre cele mai frumoase trasee turistice, care dau posibilitatea turistilor de a vizita frumoasa Delta a Dunarii, un paradis de pasari, pesti si plante. Traseul cuprinde vizitarea orasului Tulcea, unul dintre cele mai vechi orase din tara (cunoscut in antichitate sub numele de Aegissus), urmand apoi ca incursiunea in Delta Dunarii sa se faca plecand din portul orasului, existand numeroase posibilitati de excursii in imprejurimi. Din portul Tulcea turistii pot merge cu vaporul pana la Sulina, Sfantul Gheorghe, Periprava. Facilitatile de cazare in Tulcea si Delta sunt variate de la hoteluri la pensiuni bungalow-uri, hoteluri plutitoare si sate de vacanta.

Muzee

Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta prezinta marturii arheologice de la cele mai vechi urme de viata omeneasca de pe teritoriul Dobrogei si pana in epoca noastra. Exponate celebre: Ganditorul de la Hamangia si Femeie sezand, statuile Sarpele fantastic Glykon, zeita Fortuna si zeul Pontos. Pavimentul cu mozaic are o suprafata de 2000 mp din care, in prezent, se pastreaza 700 mp.

Adresa:

Piata Ovidiu nr. 12

Telefon:

0241.618.763 ; 0241.614.562

Program:

in sezon: 8-20
in extrasezon: 9-17
Luni – Marti: inchis

Muzeul de Arta expune lucrari de pictura si sculptura semnate de artisti romani consacrati.

Adresa:

B-dul Tomis nr. 82-84

Telefon:

0241.617.012 ; 0241.618.019

Program:

in sezon: 9-20
in extrasezon: 9-17
Luni – Marti: inchis

Muzeul de Arta Populara cuprinde peste 16.000 de exponate din creatia populara caracteristica intregii tari.

Adresa:

B-dul Tomis nr. 32

Telefon:

0241.616.133

Program:

in sezon: 9-20
in extrasezon: 9 – 17

Muzeul Marinei Romane ilustreaza in 18 colectii istoria navigatiei romane.

Adresa:

Str. Traian nr. 53

Telefon:

0241.619.035

Program:

in sezon: 10-18
in extrasezon: 9-17
Luni – inchis

Muzeul Militar National expune arme si munitii.

Adresa:

Str. Liliacului nr. 5

Telefon:

0241.674.359

Program:

Zilnic 9-17
Luni – inchis

Complexul muzeal de stiinte ale naturii este situat pe malul Lacului Tabacariei. In amfiteatrul cu piscina si in bazinul acoperit se organizeaza demonstratii cu delfini si lei de mare. Complexul mai include si Muzeul Marii, Microrezervatia de animale, Expozitia de pasari exotice si de decor, Planetariul si Observatorul astronomic.

Adresa:

B-dul Mamaia nr. 255

Telefon:

0241.831.533

Program:

Reprezentaţii Delfinariu:
Luni-Vineri: 11:00; 15:00; 19:00
Sambata-Duminica: 10:00; 13:00; 16:00; 19:00

Demonstraţii Planetariu:
Luni-Vineri: 10:00; 12:00; 14:00; 16:00; 18;00; 19:30
Sambata-Duminica: 10:30; 12:00; 13:30; 15:00; 16:30; 18:30; 19:30

Acvariul prezinta expozitii permanente de fauna si flora acvatica in 57 de bazine, dar si expozitii temporare cu tematici de biologie, ecologie acvatica si pescuit marin.

Adresa:

B-dul Elisabeta, nr. 1 (Faleza Casino Constanta)

Telefon:

0241.481.461

Program:

Zilnic 9-20

Muzeul de Arheologie Callatis are o importanta colectie de amfore si sculpturi, precum si fragmente de sarcofage din epoca elenistica. O sectie a acestui muzeu, care se poate vizita, se gaseste si in incinta Hotelului President.

Adresa:

Mangalia, Str. Izvor nr. 3

Telefon:

0241.758.872

Program:

Zilnic 8.30-19.30

Teatre

Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski” (Str. Mircea cel Batran nr. 97 ) a fost infiintat in 2004, prin reorganizarea institutiilor existente la acea data. Teatrul de Opera, Balet si Simfonic „Oleg Danovski” si-a castigat inca din primul moment notorietatea, prin profesionalism si atractivitatea programelor stagiunii muzicale. Numeroase spectacole de opera, balet si concerte simfonice au fost transmise integral pe posturile locale si nationale de televiziune. Compania de Balet a efectuat turnee n tara (in aproape toate orasele mari) si strainatate: Germania (2004, 2005, 2006), cu spectacolele: „Cei trei muschetari”, „Lacul lebedelor”, Spargatorul de nuci” iar Compania de Opera n Germania (2005) cu spectacolele: „Liliacul”, „Rigoletto” si „Don Giovanni”, Spania (2006), „Madama Butterfly” si „Nunta lui Figaro” in Olanda (2007).

Teatrul de Stat Constanta (Bd. Ferdinand nr.11) a fost fondat in 1951. De-a lungul celor 50 de ani de fiintare s-au montat peste 300 de premiere, dintre care numeroase au fost premiere absolute cu piese ale unor mari dramaturgi, consacrati sau in devenire : Tudor Muşatescu, Horia Lovinescu, A. Baranga, Dan Tărchilă s.a. Impresionant de numeroase sunt cele apartinand scriitorilor straini, clasici si contemporani, care au vazut lumina rampei pentru prima data in Romania la Constanta: Goldoni – Vilegiatura, Nora si soacra , Tennessee Williams – Noaptea iguanei, Lion Feuchtwanger – Diavolul la Boston, Giraudoux – Nu va fi razboi in Troia, Aldo Nicolaj – Fluturi, fluturi, Peter Karvas – Voluptate, marti la miezul noptii, Andonis Doriadis – Opera pentru viitorii dictatori. Se inscriu in memoria culturala a orasului si a tarii cateva initiative ale acestui teatru, printre ele situandu-se la loc de mare cinste Festivalul “Seri de teatru antic” (2 editii), Festivalul de teatru politic (2 editii), turneele in strainatate cu scopul participarii la festivaluri internationale (Spania, Turcia) sau in schimburi culturale (Bulgaria, Ungaria) si programul romano-britanic finalizat prin coproductia Cu dragoste, Nicolae, jucata in Anglia si Romania.

Teatrul de Papusi (Str. Aristide Karatzali nr. 16) functioneaza in cladirea fostului teatru Elpis, veche de peste 100 de ani. A incantat numeroase generatii cu spectacole interesante, educative si culturale.

Situri Arheologice

Cetatea Histria este cel mai vechi oras din tara noastra. Descoperita in 1914 de istoricul roman Vasile Parvan, cetatea Histria a fost intemeiata in secolul al VII-lea i.Hr. de catre colonistii greci veniti din Milet. Schimburile comerciale intense, agricultura dezvoltata, precum si implicarea in viata politica a vremii au facut din cetate unul dintre cele mai prospere orase antice. Cetatea a fost supusa la numeroase schimbari – cucerirea de catre romani, apoi includerea orasului in statul dacic al lui Burebista, si apoi, din nou, stapanirea romana, Atacurile dese ale popoarelor migratoare, accentuate de efectele negative ale procesului de innisipare a vechiului golf al marii, au dus treptat la decaderea si abandonarea finala a cetatii in secolul al VII-lea d.Hr.

Adamclisi este locul unde se afla unul dintre cele mai importante monumente istorice din Dogrogea – Monumentul “Tropaeum Traiani” care este marturie a unuia dintre cele mai interesante capitole ale dainuirii populatiei autohtone pe aceste meleaguri, monumentul a fost ridicat intre anii 106-109 d.H. la comanda imparatului Traian pentru a celebra victoria romanilor asupra dacilor, ramanand in istorie ca una dintre cele mai sangeroase batalii.
Restaurat in intregime in anii ’70, monumentul se aseamana foarte bine Columnei lui Traian de la Roma, istoricii presupunand ca ele au fost realizate de acelasi arhitect – Apolodor din Damasc.

Capidava se ridică pe malul drept al Dunării, la jumătatea distanţei dintre Harşova şi Cernavodă, şoseaua care leagă localităţile trecand chiar pe langă zidurile cetăţii. Fortificaţia are forma unui patrulater cu laturile lungi de la NV spre SE – 105m x 127m, cu ziduri groase de peste 2 m şi nalte de 5-6 m, cu 7 turnuri de peste 10 m, din care 3 turnuri dreptunghiulare, 2 turnuri in sfert de cerc şi 2 turnuri intermediare in formă de potcoavă (U), o poartă lată de 2,50 m situată pe latura de SE care făcea legătura cu restul teritoriului şi o ieşire strategică pe latura de SV a turnului dinspre Dunăre, unde era amenajat portul.

Cetatea Tomis – au trecut mai bine de 2500 de ani de cand pe locul orasului Constanta de azi a fost intemeiata o asezare a navigatorilor si negustorilor greci veniti din orasul Milet (Asia Mica). Cea mai mare inflorire o cunoaste orasul cetate, care a capatat numele de Tomis, mai ales pe la mijlocul sec. I era noastra. Stapanirea romana asupra tinutului dintre Istros (Dunare) si Pontul Euxin (Marea Neagra), devenit provincie romana, ridica cetatea la rangul de capitala. In acest timp au fost inaltate temple si edificii marete, piete publice si terme (bai), ateliere de prelucrat marmura, s-au construit strazi si cartiere noi. Dar infloritoarea cetate este pustiita de avari in anul 601. Cateva veacuri mai tarziu, pe ruinele Tomisului, se infiripa o mica asezare de pescari, din care, treptat, in secolele urmatoare s-a dezvoltat Constanta. Ramasitele vechii civilizatii se intalnesc in orasul de azi la tot pasul.

Cetatea Callatis a apărut ca o colonie a Heracleoţilor la porunca unui oracol; aceştia au intemeiat-o cand Amyntas se instăpanează peste Macedonia. Spre deosebire de Histria şi Tomis care sunt colonii milesiene, Callatis este o colonie de origine doriană, intemeiată de grecii veniţi din Heracleea Pontică, ea insăşi ctitorie megariană. In sec. IV .Hr. cetatea inregistrează o mare dezvoltare economică, social-politică, relevată atat de izvoarele scrise cat şi de descoperirile arheologice. Oraşul dispune de un teritoriu rural pe care-l exploatează, atelierele sale produc din plin şi se bucură de un regim democratic după modelul cetăţilor-state din sudul egeean, in special al Megarei. Se ridică puternicele ziduri care o apară dinspre uscat, se amenajează instalaţii portuare, se construiesc temple şi edificii publice.

Lăcașe de cult

Catedrala Sf.Apostoli Petru si Pavel (Str. Arhiepiscopiei, in zona peninsulara a orasului) – conceputa intr-un stil specific romanesc, a fost construita intre anii 1883-1885;planulCatedraleipoarta semnatura marelui arhitect Ion Mincu, iar picturile interioare suntde o deosebita frumusete. Manastirea Sf. Petru si Pavel, adaposteste moastele Sfintilor Mucenici Epictet si Astion precum si Sfintele Oseminte ale Sfantului Auxentiu si ale Sfantului Simeon Stalpnicul. Un odor drag inchinatorilor din acest lacas sfant este racla cu moastele Sfantului Pantelimon aduse din Orientul Apropiat. Complexul arheologic din Parcul Catedralei reprezinta reconstituirea unui cartier al orasului antic Tomis (sec. IV–VI d.Hr.)

Biserica greceasca “Metamorphosis” Schimbarea la Fata (Str. Mircea cel Batran nr. 26) – Constructia bisericii s-a facut in timpul stapanirii otomane in perioada 1865-1867, la cererea comunitatii grecesti. Biserica a fost ridicata din caramida, marmura alba, lemn de cedru si brad. Icoanele, tablourile si majoritatea obiectelor de cult provin de la Constantinopol, fiind aduse de negustorii greci.

Biserica Romano-Catolica “Sf. Anton” (Str. Titulescu nr. 11) – Lacasul a fost construit intre 1935-1937, dupa modelul celor din nordul Italiei. Este lucrat din caramida aparenta in stil romanic, specific secolului al XII-lea – rozeta din fata bisericii se integreaza armonios in acest stil. Interiorul bisericii este, de asemenea, din caramida aparenta, fapt care nu necesita tencuirea acesteia. Patronul bisericii este Sfantul Anton de Padova.

Biserica Ortodoxa Armena “Hramul Sf. Maria” (Str. Callatis nr. 1, langa Vila Sutu) – Cladirea a fost construita in 1880, functionand ca scoala armeana, pana in anul 1940. Clopotnita si modificarile interioare confera cladirii aspectul tipic al arhitecturii traditionale armene.

Sinagoga comunitatii evreilor( Str. C.A. Rosetti nr. 2, piata Ovidiu) – situata in cartierul vechi al orasului, cladirea aminteste de atmosfera sfarsitului de secol XIX, fiind un exemplu de arta neogotica.

Moscheea Mare (Str. Crangului, spre Portul turistic Tomis) – Ridicat la inceputul secolului XX, edificiul este principalul lacas de cult al populatiei musulmane din Constanta, stilul arhitectonic in care este construit fiind unic in Dobrogea. Moscheea adaposteste cel mai mare covor oriental din Romania, care a apartinut sultanului Abdul Hamid. Din varful minaretului, inalt de 47 m, se poate vedea o frumoasa panorama a zonei vechi a orasului.

Geamia Hunchiar (B-dul Tomis, in zona peninsulara) – construita intre anii 1867-1868 sub domnia sultanului Abdul Azis, edificiul se remarca prin originalitatea arhitecturii, in stil maur, care respecta forma traditionala a asezamintelor de rugaciune ale musulmanilor. Minaretul sau are o inaltime de 24 m, iar interiorul geamiei mai pastreaza inca urmele ornamentatiilor specific orientale.

Pestera Sfantului Andrei se afla in inima muntelui, ascunsa de ochii lumii in dreptul localitatii Ion Corvin. Traditia spune ca este locul in care a sihastrit Sfantul Apostol Andrei, fratele lui Simon Petru, care a ajuns in Dobrogea in jurul anului 60 d.Hr. si impreuna cu ucenicii sai si-a facut in stanca chilie si biserica. Considerata primul lacas de cult din Romania, pestera este locul din care Apostolul Andrei a raspandit crestinismul catre romani. In apropierea ei se gasesc si izvoarele cu apa carora erau botezati stramosii nostri. Sfintita in 1942, pestera a fost amenajata si a constituit pana la al doilea Razboi Mondial locul a numeroase slujbe religioase. Reactivarea manastirii a avut loc dupa 1990, importanta acestui loc considerat sfant, facator de minuni, fiind din nou recunoscuta.

Manastirea Dervent este unul dintre lacasurile religioase renumite ale Dobrogei. Este un alt loc in care a propovaduit Sfantul Apostol Andrei. Denumirea de “Dervent”, care inseamna “lagar”, i-a fost data datorita faptului ca pe acele locuri exista o garnizoana a romanilor. Manastirea atrage mii de oameni datorita minunilor care se spune ca se petrec aici. Astfel, istoria locului spune ca aici au fost decapitati trei ucenici ai apostolului, pe locul executiei crescand trei cruci facatoare de minuni, la care oamenii vin sa caute alinare. Alte doua puncte de atractie ale manastirii sunt icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, precum si un “izvor al tamaduirii” din care, spune legenda, curge o apa cu puteri miraculoase.

Rezervații Naturale

Cheile Dobrogei la aproximativ 45 km NV de Constanta, de-a lungul vaii Casimcea, reprezinta un obiectiv important din punct de vedere geologic, biologic si speologic. Peisajele sunt de o frumusete rara – santuri naturale si chei care brazdeaza malurile abrupte ale vaii, pesteri sapate in calcar din perioada jurasicului („La Adam” si „Pestera Liliecilor”) care adapostesc specii de plante deosebite, dar si descoperiri arheologice importante (resturi de unelte, vanat si chiar urme osteologice ale tipului de oameni care populau aceasta zona in epoca preistorica).

„Fantaniţa” Murfatlar situata la ieşirea din oraşul Murfatlar. Rezervaţia se infăţişează sub forma unei pante relativ abrupte, calcaroase, brăzdată de văiugi, cu o flora şi fauna rare, care se gasesc fie numai in Dobrogea, fie numai in partea de sud a tarii.

Pădurea Comorova (Neptun). Intre anii 1903-1906 au fost insămanţate la Comorova peste 5 ha de teren cu mai mult de un milion de puieţi de salcami, glădiţă, frasin, dud, caişi, castani, pruni, oţetari şi stejari. Peste 100 de ani, un palc dintre stejarii brumării plantaţi la inceputul secolului XX – circa 60 de exemplare pe o suprafaţă de 1,2 ha, aflaţi la diferite vrste şi dimensiuni – a fost declarat rezervaţie naturală şi ocrotit de lege. Pădurea a fost populată spontan cu ţapi roşii şi căprioare, găinuşe şi cocoşi de munte, vulpi, iepuri, ulii şi alte animale.

Rezervaţia Naturală Pădurea Hagieni localizată pe partea stangă a şoselei Mangalia-Albeşti, Pădurea Hagieni reprezintă una dintre cele mai valoroase piese ale patrimoniului natural dobrogean. Predominantă este pădurea naturală de tip submediteranean, cu balti si stepe pietroase, coaste şi rape de calcar, palcuri de arbuşti spinoşi, luminişuri cu vegetaţie de stepă şi păduri umbroase de diferite esenţe.

Peştera Movile descoperita in 1986 langa Mangalia, este unică in lume pentru ecosistemul descoperit in interiorul ei, separat complet de mediul exterior timp de circa 5,5 milioane de ani. In total aici s-au descoperit 35 de specii complet noi care trăiesc ntr-un mediu foarte bogat in hidrogen sulfurat, cu o atmosferă foarte săracă de oxigen, dar bogată in dioxid de carbon şi metan.

Peştera Limanu aflată nu departe de bătranul Callatis, intr-un loc unde s-au intalnit de mii de ani drumurile pescarilor cu ale corăbierilor, contrabandiştilor şi neguţătorilor. In afară de valoarea istorică, Peştera Limanu prezintă şi o deosebită importanţă speologică. Unii cercetători consideră că cel puţin o parte din galerii au fost in intregime săpate de om, in multe locuri fiind evidentă dăltuirea pereţilor. Datorita lipsei infiltraţiilor de apă de la suprafaţă, Peştera Limanu este complet lipsită de podoaba stalactitelor şi stalagmitelor. In afară de lilieci, in peşteră pot fi intalnite intamplător şi alte vertebrate: şerpi, broaşte ţestoase, vulpi, dihori.

Rezervatia de dune de la Agigea singurul habitat de dune marine conservat la litoralul romnesc al Mării Negre, adăposteşte plante rare şi foarte rare, cum ar fi specia endemică ciucuşoara de nisip, carcelul sau volbura de nisip. Dunele marine s-au format prin depunerea nisipului adus de vant dintr-un vechi golf marin situat la nord, unde astăzi se găseşte o parte a fostului lac Agigea. Dintre animalele ocrotite prin lege in rezervaţie se intalneşte broasca-ţestoasă dobrogeană.

Acvatoriul litoral marin Vama Veche-2 Mai rezervatie stiintifica mixta, zoologica si botanica, in care se intalnesc numeroase exemplare din cele trei specii de delfini care traiesc in Marea Neagra: delfinul comun, marsuinul si afalinul. Este singura rezervatie submarina de pe litoralul Marii Negre.